Intervallträna hästen rätt

 
 

Intervallträna hästen stark och rakriktad

 

Nej, det handlar inte om galopp på ett fält. 
- Styrka bygger man med intervaller och i ett långsamt tempo, gärna i skritt, säger ridläraren Susanne Widner som använder intervaller i all sorts träning.

 

Tipstack till: Susanne Widner
Text: Hege Hellström 
Illustration: Linda Eriksson
  
Intervallträning leder lätt tankarna till galopp ute. Men intervall betyder ju egentligen bara att man delar upp arbetet i perioder, och det funkar lika bra oavsett gångart eller var man rider. Intervaller gör att hästen "står ut" med mer arbete, precis som vi gör om vi vilar mellan situps-omgångarna.
- Om du behöver träna vänsterfattningar, men gör för många på en gång, tycker hästen att det blir jobbigt. Därför är intervall bättre, säger ridläraren Susanne Widner.
Hon är expert på att göra träningsprogram för hästar och brukar då dela upp träningen i styrka, koordination och kondition. 
- Det jag upplever som vanligast är att just styrkan saknas. 
  
Skapa liksidig häst
När Susanne analyserat vilken del som är akutast att jobba med ordinerar hon olika övningar beroende på häst och ryttare. Här på Hippson delar hon med sig av ett gäng basövningar som stärker hästen. 
- Om hästen har en bra uppbyggd bakdel ska den kunna bära sig, lyfta upp och skjuta ifrån. Det behövs i alla discipliner, säger Susanne. 
Viktigt är att hästen blir lika stark i båda sidor - det vill säga liksidig. 
- Stora olikheter gör att hästen jobbar snett. Skaderisken ökar. 
Om hästen är oliksidig menar Susanne att vi ska bör jobba mer med den svaga sidan. Vid intervallarbete blir det ganska lätt, eftersom man börjar och slutar med den. 
- Målet är att den svaga sidan ska komma ifatt den starka. När du känner att den jobbar lika bra återgår du till att jobba lika mycket åt båda hållen. 
  
Träningen ska synas 
Susanne vill att vi noga observerar om träningen ger resultat. Efter fyra veckor ska det märkas skillnad, annars är det något fel. Ta gärna ett helkroppsfoto på din häst var fjärde vecka, så ser du om hästen har utvecklats muskulärt, tipsar Susanne. 
Och med lite knackiga hästar ska man reagera ännu fortare. 
- Sneda och vinda hästar jobbar jag bara i skritt och med rakriktning. Det är lika bra som massage, det släpper spänningar, musklerna får bättre genomströmning och hästen kan jobba mer liksidigt. Om inte det hjälper efter två veckor rekommenderar jag veterinär, så att det inte är något annat än svaga muskler, säger Susanne.
  
Observera: Antal repetitioner och vilka övningar du ska göra beror på hästen. Prova dig fram vilka intervaller som fungerar bäst för din häst. Här ger vi förslag på antal repetitioner.
  
   
Gör så här:
  
1A/ Klättra i backe - bra för svaga hästar
Värm upp hästen ordentligt. Skritta upp för en backe tio gånger i vanlig skritt. Vila sedan i skritt på icke lutande underlag. Ta sedan backen tio gånger till, men i samlad skritt. Vila. Ta backen tio gånger till i vanlig skritt och lägg in halter. Avsluta med samlad skritt och halt uppför tio gånger. Öka intervallen om hästen tycker att det är lätt. 
Övningen är bra även för mycket svaga hästar som gärna går på bogarna, men då med färre repetitioner än vad som står ovan. 
  
1B/ Power walk - skonsam gympa
- Det här är en otroligt enkel övning som ger bättre resultat än man kan ana. Den funkar på alla hästar i alla discipliner, säger Susanne. 
Du ska rida i skritt med framåtbjudning ("power walk") på halvlånga tyglar. Gå längs fyrkanten. Vänd rätt upp och se till att skritten är energisk och att hästen söker sig framåt-nedåt. Rid mot en punkt och känn att hästen kliver på ordentligt. Hästen ska gå i balans. 
När du kommer ut på fyrkantsspåret - kom ut i olika varv varje gång - gör du något annat beroende på hästen. Du kan där skritta på lång tygel, komma fram i trav eller fatta galopp.
Upprepa power walken tio gånger, gör sedan något annat en liten stund. Upprepa tio gånger till, och så vidare, tills du tagit medellinjen fyra gånger tio stycken vänd rätt upp = 40 gånger. Om hästen inte går rakt utan faller åt ena hållet stöttar du upp med andra sidans tygel. 
- I all rakriktning ska du rätta hästen framåt och leda in framdelen efter bakdelen. Annars börjar hästen vingla, instruerar Susanne.
  
1C/ Fattningar - bättre i båda varven
Börja med att analysera hur liksidig hästen är. När du bestämt dig för vilket som är det svaga varvet, börja med fattningar i det. Gör tio fattningar, du behöver inte rida många språng i galopp. Gör sedan tio i det starka (vila mellan intervallerna). Avsluta med tio i det svaga. Målet är att få höger och vänster galoppfattningar lika.

 

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: